WEF GGG artikel-1

Kritisk blik på årets Global Gender Gap-måling og Danmarks dårlige placering

Årets ligestillingsmåling fra World Economic Forum (WEF) placerer Danmark på en global 32.-plads og tre pladser dårligere end for et år siden.

Det lyder dramatisk, når Danmark i Global Gender Gap-rapporten har et dårligere resultat end for eksempel Albanien, Filippinerne og Burundi.

Og der er god grund til at læse rapporten med et kritisk blik. Data er svært gennemskuelig og nogle steder mangelfuld, og beregningerne forholder sig til de enkelte lande.

Derfor har KVINFO set nærmere på målingens metoder og datagrundlig. Du kan læse KVINFOs kritiske blik på rapporten ved at bruge dette link.

Relevant nordisk sammenligning

Alligevel er den årlige måling nyttig. Den viser områder, hvor Danmark ikke gør det så godt som lande, vi gerne vil sammenligne os med, mener KVINFOs direktør, Henriette Laursen.

”For eksempel ledelse, hvor vi ved, at i de 500 største danske virksomheder har halvdelen udelukkende mænd i deres ledelse. I politik er der stadig en meget skæv kønsfordeling. 14 ud af 98 borgmestre er kvinder. Og udfordringer der handler om mænd, for eksempel i forhold til sundhed og mænd, der falder bagud i uddannelsessystemet,” siger hun.

Henriette Laursen peger de andre nordiske landes førende placering:

Vi kan spørge os selv meget alvorligt, hvad er det, der gør, at de andre nordiske lande ligger i top 5, og vi ligger som nummer 32 og vi daler ned ad listen. Rapporten viser, at vi ikke er en nordisk fortrop men en nordisk bagtrop hvad ligestilling angår,” siger Henriette Laursen.

 

Hent årets Global Gender Gap-rapport fra World Economic Forum på dette link.

Se debat i DR’s Deadline den 25. juli med blandt andre KVINFOs direktør på dette link.

Foto: Isaac Smith / Unsplash