Lyden af mod-3-Artiklen
VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Viden, forståelse og dialog skal skabe fælles handling mod sexisme i musikbranchen

Nyt projekt skal dokumentere og arbejde med den strukturelle sexisme i musikbranchen og samle musikere, live-aktører brancheorganisationer, virksomheder og andre centrale aktører i branchen om at udvikle fælles tiltag mod sexisme.

I de seneste år har flere studier og senest en dokumentar på DR vist, at sexisme er udbredt i musikbranchen.

Mens dokumentaren Sexisme i musikbranchen rullede over skærmen i juni og skabte en bred, men også personbåren, debat om problemerne, er det stadig en stor udfordring, hvordan man kommer de strukturelle problemer til livs og skaber en mere inkluderende branche.

Nu skal projektet Lyden af mod både indsamle vidnesbyrd for at blive klogere på udbredelsen og karakteren af sexismen og støtte en lang række aktører fra branchen i at udvikle fælles tiltag og løsninger.

Første skridt er indsamling af vidnesbyrd bredt i branchen, som begynder i dag. Her kan alle uanset køn, både udøvende og skabende musikere og ansatte, anonymt fortælle om deres erfaringer med sexisme. Det gælder både egne oplevelser og det, de eventuelt har været vidne til – og hvordan de har oplevet at kunne handle på det.

Projektet er støttet af Tuborgfondet og drives af KVINFO – Danmarks videncenter for køn og ligestilling og konsulentvirksomheden ReSearch Humanity i samarbejde med analysebureauret Analyse & Tal.

Baggrund og projektets trin

En række undersøgelser gennemført af blandt andre Bandakademiet, Another Life, Analyse & tal og KVINFO viser, at især yngre kvinder og kønsminoriteter oplever mange udfordringer med sexisme og har ringere vilkår i musikbranchen.

Med DR-dokumentaren er der lige nu momentum til at gøre noget samlet ved sexismen i branchen, finde fælles løsninger og ændre både de strukturer og den kultur i branchen, der bidrager til sexisme.

I dag åbner vidnesbyrdindsamlingen, og i løbet af efteråret og vinteren bliver de mange vidnesbyrd analyseret, ligesom der bliver holdt en række kortlægningslabs og analyselabs med musikere og aktører fra branchen rundt om i landet for at drøfte og sammen få en dybere forståelse af de strukturelle og kulturelle udfordringer i branchen.

På baggrund af den viden, bliver der i foråret holdt en række udviklingslabs med brancheaktører og musikere med det formål at udvikle konkrete initiativer mod sexisme og aftale, hvordan de bliver ført ud i livet.

Læs mere om projektet og find vidnesbyrdindsamlingen her.

Vi skal blive i ubehaget

Musikerne Pernille Rosendahl og Annika Aakjær, der stod frem i DR-dokumentaren Sexisme i musikbranchen i juni, er med til at understøtte projektet gennem et advisory board.

“Det er selvfølgelig hård kost at skulle lytte til vidnesbyrd, men jeg tror, det er vigtigt, at vi kan tåle at blive i ubehaget lidt endnu. Der er utrolig meget viden at hente i de historier, der bunder i levet liv i musikbranchen, og kun med viden har vi et sagligt grundlag for at komme videre,” siger Pernille Rosendahl.

Med i advisory boardet er også blandt andre organisationen Another Life og Foreningen Musikbevægelsen af 2019. Another Life har desuden bidraget til baggrundsspørgsmålene i vidnesbyrdindsamlingen.

Der vil også være et tæt samarbejde med Koda i forbindelse med projektets udviklingsdel.

”Hvis vi skal løse problemerne med sexisme og ulighed i musikbranchen, kræver det, at vi arbejder på alle niveauer, vedholdende og over lang tid. Vi kan ikke løse problemerne fra den ene dag til den anden, og ingen kan løse dem alene. Derfor er vi også meget glade for at være en del af Lyden af mod, som vi håber kan være med til at udvikle nogle helt konkrete metoder og indsatser, der kan føre til en positiv forandring i det danske musikliv,” udtaler Loui Törnqvist, forperson i Koda.

Fokus på strukturer frem for personer

Målet med projektet er at dokumentere den strukturelle og kulturelle sexisme i musikbranchen og gennem udviklingslabs at styrke den viden og forståelse, der er nødvendig for at skabe forandringer i branchen og sikre en øget ligestilling.

For Tuborgfondet er det vigtigt at skabe gode rammer og arbejdsvilkår for unge i musikbranchen:

”Mange unge kvinder og kønsminoriteter oplever, at de ikke får en fair vurdering af deres evner i musikbranchen. Samtidig viste en analyse af miljøet for et par år siden, at 80 procent af kvinderne mellem 18 og 29 år har oplevet grænseoverskridende adfærd. Det er et problem – ikke mindst for unge, der drømmer om en karriere i musikken. For os er det vigtigt, at projektet indeholder et handlende spor, hvor branchens aktører i fællesskab kan komme tættere på konkrete løsninger til at bekæmpe sexisme. Vi er derfor glade for at støtte KVINFOs vigtige arbejde med at samle branchen til fælles handling,” siger Mathias Findalen, programansvarlig for kreative erhverv i Tuborgfondet.

Projektet vil fokusere på, hvordan sexisme går ud over alle uanset køn, og hvordan sexisme forstærker andre udsatte positioner i branchen, fordi det spiller sammen med blandt andet racisme, homofobi og transfobi.

For KVINFO er det vigtigt at skabe en solid forståelse af problemerne og en fælles samtale om dem – for at kunne gøre noget grundlæggende ved dem.

”Det kræver nogle trygge rammer og en fælles dialog, både om problemerne og om vejene til at skabe varige forandringer. Den strukturelle sexisme er et problem for branchen – og det er også kun branchen, der kan løse det i fællesskab. Det vil vi gerne bidrage til med perspektiver fra andre brancher og med den dybdegående viden, vi har om de kønnede barrierer i musikbranchen. Vi kommer til at have fokus på den strukturelle sexisme, ikke på enkeltpersoner,” siger Henriette Laursen, direktør i KVINFO.