VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Mellemøstlige døtre arver kun det halve af mellemøstlige sønner. I hvert fald lidt endnu

Mellemoestlige-doetre-arver-kun-det-halve-af-mellemoestlige-soenner---Foto-KVINFOs-partner-La-Ligue-des-Electrices-Tunisiennes
KVINFOs partner La Ligue des Electrices Tunisiennes

Om små fem måneder er der valg i Tunesien. Og der går den nuværende, 92-årige præsident Mohamed Beji Caid Essebsi på pension. Men inden da har han lige et ærinde. Han vil sikre at Tunesiens kvinder har ret til at arve lige så meget som deres brødre – i følge loven.

Lige nu er det nemlig sådan, at sønner i følge koranen skal arve det dobbelte af deres søstre. Det står soleklart:»Gud pålægger jer for jeres børn: Et af hankøn skal have samme lod som to af hunkøn.«

Det er især typisk retten til land og ejendom, der går kvinderne forbi, hvor kvinder i den arabiske verden ejer mindre end ti procent af den faste ejendom i regionen, fremgår det af en FN-rapport.

Men, som Berlingske skriver, har Mohamed Beji Caid Essebsi med sit opgør med arveloven tilladt sig at ruske i en af de helligste søjler i islamisk lovgivning. Han vil fratage shariadomstolene deres eneret til at afgøre arvesager. I stedet tillade familierne at få fordelt arven gennem civile domstole.

Forslaget mangler endnu at blive vedtaget i parlamentet, men den efterhånden årelange diskussion splitter det tunesiske folk, skriver Berlingske. I resten af artiklen folder de ud, hvorfor landets store islamistiske parti Ennahda vil ikke stemme for, og konservative kræfter hader ideen.

KVINFOs partner La Ligue des Electrices Tunisiennes (LET) har siden et arabiske forår, det begyndte i 2010 i Tunesien, arbejdet for at kvinder repræsenteres på lige fod med mænd i blandt andet tunesisk politik og lovgivning.