VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

”Det er jo ikke sådan noget, man normalt fortæller”

Mandedag-2020-Det-er-jo-ikke-saadan-noget,-man-normalt-fortaeller---Andreas-Haubjerg
FOTO: Andreas Haubjerg
Billedet er et portrætfoto af mand ved navn Kim

Kim. FOTO: Andreas Haubjerg

Hør lidt af Kims historie på dette link.

”Jeg tog mig selv i nogle gange bare at sidde og ligge på en væg og så græde. Simpelthen. Det er jo ikke sådan noget, man normalt fortæller. Det er jo ikke særlig mandigt.”

Sådan siger Kim, der er en af de 16 mænd, som er med i udstillingen En rigtig mand. Den åbner i anledning af den internationale mandedag og kan ses på Islands Brygge i København frem til den 18. januar 2021.

Kim og de andre mænd har alle oplevet krise og at miste fodfæstet i deres tilværelse og prøve at finde det igen. Som mange andre mænd har de i den proces kæmpet med deres selvbillede og uroen for, hvad venner, familie og omverden ville sige, hvis de vidste, hvordan det stod til.

FLOT OG MODIGT

På den måde skriver mændene og udstillingen sig ind i den aktuelle debat om og forskning i maskulinitet, ikke mindst i forhold til at udvide begrebet, sådan at de traditionelle, snævre rammer kan blive videre og favne flere mennesker.

”Det er så flot og modigt at disse mænd, at de står frem og fortæller deres historier. Det er sjældent, at vi hører den slags beretninger. De kan forhåbentlig være en hjælp for andre mænd, som også tror, at man kun er en rigtig mand, hvis man er stærk og ovenpå hele tiden,” siger Henriette Laursen, direktør i KVINFO.

Billedet er et portrætfoto af en mand der hedder Kasper

Kasper. FOTO: Andreas Haubjerg

Hør lidt af Kaspers historie på dette link.

NY FORSTÅELSE AF MASKULINITET

Udstillingen viser protrætter af mændene. Samtidig kan man læse deres historie og via en QR-kode høre dem selv fortælle.

En rigtig mand er skabt af fotograf Andreas Haubjerg, der har mødt, talt med og fotograferet mændene, mens de boede på Mandecentret.

Arbejdet med mændene har påvirket fotografens egen forståelse af, hvad maskulinitet er:

”Jeg havde og har måske stadig den samme tankegang, som mange af mændene i udstillingen har. At de burde kunne klare sig selv. Det, synes jeg, er helt vildt – at det er så grundlæggende i både dem og mig. Sommetider måtte jeg forestille mig, at det var en kvinde, som fortalte historien. Så var der jo ingen tvivl om, at noget var galt,” siger Andreas Haubjerg.

REDEFINERE SELVBILLEDE OG MANDEBILLEDE

Spørgsmålet om at udvide forståelsen af maskulinitet er ifølge KVINFOs direktør vigtig. Både for at flere mænd kan genkende sig selv i forestillingen. Og for at forhindre, at forventninger og idealer kan gøre det svært for mænd at håndtere svære situationer.

”Som videnscenter om køn finder vi det utrolig vigtigt at sætte fokus på, hvordan mænd ofte falder dybt, når de falder. Det kunne gavne os alle og vores samfund, hvis man havde lov til at være mand på mange måder. Det bidrager disse mænd til at vise ved at fortælle åbent og modigt om deres sårbarhed,” siger Henriette Laursen.

Billedet er et portrætfoto af en mand der hedder Sonnie

Sonnie. FOTO: Andreas Haubjerg

Hør lidt af Sonnys historie på dette link.

Også fotografen bag udstillingen håber, at den kan være med til at gøre det almindeligt at være mand på flere og andre måder end den stereotype, som fordrer konstant styrke.

”Jeg håber, at udstillingen kan være med til at sætte en debat i gang. Nu kører der en enormt vigtig debat om ligestilling, som jeg synes, den taler perfekt ind i. Mænd skal til at redefinere deres selvbillede, og forhåbentlig kommer der en større accept af, at det er OK at bede om hjælp – også selvom man er en mand. At det kan være en styrke at være sårbar og ærlig omkring det. Den accept skal findes hos alle parter. Samfundet, venner, familie, partneren og manden selv. Nu står 16 seje mænd frem og det er en fantastisk start på den dialog,” siger Andreas Haubjerg.

En rigtig mand kan ses på Islands Brygge 18 i København frem til den 18. januar 2021. Udstillingen står udendørs og er naturligvis åben for alle. Mandecentret og KVINFO har støttet den økonomisk.