Knap en måned efter at 18 millioner marokkanere begav sig til deres lokale valgsteder, stemte og fik blæk på tommelfingrene, har Kong Mohammed VI nu udnævnt en regering, som ikke bare i sig selv er ny. Den er også sammensat af andre partier end tidligere. Og den har bedre kønsbalance på ministerposterne end nogensinde før.
Ude af regering er de moderater islamister fra Retfærdigheds- og udviklingspartiet PJD (Parti de Justice et Dévélopment), som har siddet på magten siden 2011. Ind er kommet en koalition af Uafhængighedspartiet, Modernitets- og Autencitetspartiet og liberalisterne i Det uafhængige Nationale Samlingsparti.
KVINFO har talt med vores marokkanske partner i organisationen Føderationen af ligaer for kvinders rettigheder (FLDF) om valgresultatet.
LISTE OVER DE SYV KVINDELIGE MINISTRE
- Minister for energiomstilling og bæredygtig udvikling: Leïla Benali (RNI)
- Økonomi- og finansminister: Nadia Fettah Alaoui (RNI)
- Minister for turisme, håndværk og social og solidarisk økonomi: Fatima Zahra Ammor (RNI)
- Minister for kvinder, familie og social inklusion: Aouatif Hayar (PI)
- Minister for bolig og bypolitik: Fatima Ezzahra El Mansouri (PAM)
- Sundhedsminister: Nabila Rmeili (RNI)
- Ministerdelegeret til regeringschefen med ansvar for digital overgang og administrativ reform: Ghita Mezzour (PI)
RNI: National Rally of Independents
PAM: Authenticity and Modernity Party
PI: Independence Party
REGERING I BEDRE KØNSBALANCE
De tre partier i den nye regering skal lede landet de næste fem år, og for første gang i Marokkos historie er syv kvindelige ministre en del af regeringsholdet på i alt 24 ministre. Antallet af kvindelige ministre er dermed øget med næsten 43 procent, fra fire til syv kvindelige ministre.
“Vi lykønsker de nye kvindelige ministre og alle kvinder i Marokko med udnævnelserne. Vi er overordnet set tilfredse med den statslige repræsentation af kvinder og håber, at det vil føre til effektive politikker og mekanismer for ligestilling og lighed,” siger Latifa Bouchoua, der er leder af organisationen FLDF (Fédération des Ligues des Droits des Femmes). FLDF har siden 1993 arbejdet for, at marokkanske kvinder formelt og reelt bliver ligestillet med mænd.
Hun fortsætter:
“Mange kvinder var stillet op til dette valg, og det er bestemt en positiv udvikling. Problemet er, at støtten mangler fra både det formelle statsligt niveau og i samfundet. Det mangler vi at se og arbejder på at ændre.”
TUNGE MINISTERPOSTER TIL KVINDER
Bouchoua påpeger vigtigheden af fortsat at tilskynde kvinder til at engagere sig politisk. Hun ser de syv nye kvindelige ministre som et signal om, at kvinder naturligvis har en vigtig plads i politik:
“Det er meget vigtig repræsentation vi er vidne til. Og det er de tunge ministerporteføljer også.”
Flere af de syv kvindelige ministre indtager vigtige og tunge poster i regeringen.
En af dem er Nadia Fettaf Alaoui, som skal lede Finansministeriet. Alaoui er en kendt forretningskvinde fra den marokkanske finanssektor.
En anden er Nabila Rmeili, læge og kvinderettighedsaktivist. Hun skal lede Sundhedsministeriet, der midt i COVID-19-pandemien har vist et presserende behov for ændringer i det marokkanske sundhedsvæsen. Rmeili er samtidig også blevet valgt til borgmester i Casablanca, Marokkos økonomiske hovedstad.
Den centrale energisektor vil blive ledet af Leila Benali i det nyoprettede Ministerium for energiomstilling og bæredygtig udvikling. Benali kommer fra en stilling som cheføkonom i International Energy Forum (IEF). Energiomstilling og bæredygtig udvikling er et politisk område, som Marokko har øverst på prioriteringslisten.
FLDF’s præsident Latifa Bouchoua ser positivt på de områder, som de kvindelige ministre indtager, men påpeger samtidig, at ligestillingsarbejdet fortsætter med samme kraft som før valget.
“Vi ønsker og arbejder for ligestilling, uanset om det er på den politiske scene, eller hvor end man befinder sig i samfundet. Forandring tager tid. Vi kæmper for, at kvinder kan være med ved forhandlingsbordet. Men også for basale rettigheder. På lige fod med manden. Der er vi ikke endnu,” siger hun.
FREMSKRIDT MED FORBEHOLD
Seniorprogramrådgiver i KVINFOs internationale team, Connie Carøe Christiansen, har fulgt med i valget og finder udviklingen i valget af kvinder interessant.
”Jeg synes, at det er interessant, at der sker en meget stor forandring på ministerposterne. Det stemmer i øvrigt meget godt sammen med den større grad af velvilje i forhold til ligestilling, som man finder i den marokkanske middel- og overklasse, hvorfra de nye ministre også hentes,” udtaler Connie Carøe Christiansen.
Hun hæfter sig dog samtidig ved, at udviklingen i parlamentet ikke har fulgt med.
“Antallet af kvinder i parlamentet er kun øget fra 21,1 procent til 22,5 procent. I modsætning til valget af ministre er den forandring, vi ser parlamentarisk, i højere grad, hvilke partier der er valgt ind, end hvor mange kvinder der er valgt ind i parlamentet,” fortæller hun og forsætter:
“Nogle kvinderettighedsorganisationer vil tolke resultatet positivt i håb om, at et regeringsskifte med nye partier kan betyde, at nogle af de bremseklodser, der har været i ligestillingsarbejdet, kan skubbes en smule.”
“VI ER STADIG AFVENTENDE”
Den samme forsigtige og afventende position finder man på organisationen FLDF’s Facebookside, hvor talspersonen, Samira Muheya, skriver:
“Især Coronapandemien og dens konsekvenser taget i betragtning er blandt andet sundhedsområdet et vigtigt ministerium at indtage. Vi har landet nogle vigtige og tunge ministerier, ikke kun traditionelle ministerier, såsom Familie- og solidaritetsministeriet. Men vi er stadig afventende.”
Organisationens præsident, Latifa Bouchoua, er spændt på at se regeringens politiske dagsorden.
“Vi håber, den vil prioritere ligestilling og fremme kvinders rettigheder samt udrydde diskriminerende lovgivning og kultur,” siger Bouchoua.
World Economic Forums 2020 Global Gender Gap Index rangerede Marokko 143 ud af 153, på trods af, at der er gjort fremskridt med hensyn til ligestilling mellem kønnene.
KONKRETE KRAV TIL DEN NYE REGERING
Latifa Bouchoua og FLDF benyttede den marokkanske kvindedag den 10. oktober som anledning til at sende en række helt konkrete krav af sted til den nye regering.
Her peger de blandt andet på landets udbredte problem med vold mod kvinder og kræver, at regeringen både arbejder for forebyggelse, beskyttelse og erstatninger og sørger for, at der er sat budget af til dette område.
Ligesådan kræver FLDF,på linje med organisationer i andre lande i Nordafrika, at regeringen ændrer arveloven, sådan at kvinder og mænd kommer til at arve på lige fod.
En nylig revision af valglovene betød, at det var første gang, at vælgerne i Marokko stemte ved både parlaments- og lokalvalg på samme dag. Det skete i et forsøg på at øge valgdeltagelsen. Godt halvdelen af de stemmeberettigede deltog ifølge Indenrigsministeriet. Det er en stigning fra 43 procent i 2016.
Kvindelige kandidater ved de lokale og regionale valg er steget fra 12 procent ved valget i 2015 til 27 procent ved dette års valg. Andelen af distrikter, der ledes af kvinder, er dog fortsat på kun en procent.
Opdatering 15. oktober 2021 klokken 09:36: Efter udgivelsen af nærværende artikel valgte sundhedsministeren Rmeili at træde tilbage, efter sigende for at fokusere på sit borgmesterskab i Casablanca. I stedet er den tidligere sundhedsminister Khalid Ait Taleb blevet genudnævnt. Regeringen har derfor nu seks kvindelige ministre.