LEX article
VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Dansk Kvindebiografisk Leksikon får nyt liv

Livshistorier om Elise Sørensen, Emma Gad, Thora Daugaard og 1.919 andre betydningsfulde kvinder fra Danmarkshistorien flytter ind hos Lex.dk.

Dansk Kvindebiografisk Leksikon har siden 2001 hørt hjemme hos KVINFO. Nu overgår samlingen af biografier til Lex.dk og bliver dermed en del af nationalleksikonet.

Lex.dk fremtidssikrer kvindernes historie

Tilbage i 2001 blev Dansk Kvindebiografisk Leksikon færdigudgivet i bogform af forlaget Rosinante med Jytte Larsen som hovedredaktør. Samme år digitaliserede KVINFO værket for at gøre det tilgængeligt for alle.

Dengang var KVINFO stadig et bibliotek for kvindefokuseret litteratur. Sidenhen har KVINFO udviklet sig til i højere grad at arbejde med viden i praksis og komme med løsninger på udfordringer relateret til køn og ligestilling. Det har betydet færre ressourcer til at drive og opdatere leksikonet.

Derfor glæder KVINFO sig over, at Dansk Kvindebiografisk Leksikon er kommet i gode hænder, som kan sikre drift og øget tilgængelighed gennem blandt andet forbedrede søgefunktioner.

”Det glæder mig, at vi fremtidssikrer værket, og frem for alt glæder det mig, at vi dermed sikrer, at kvindernes historie bliver bevaret og synliggjort, så den også vil være tilgængelig for eftertiden. Det er virkelig glædeligt, at værket bliver taget frem i lyset,” siger Henriette Laursen, direktør i KVINFO.

Glemte kvinder skrives ind i fælles fortælling

Dansk Kvindebiografisk Leksikon blev i sin tid sat i verden for at synliggøre danmarkshistoriens ”glemte” kvinder. Dengang udgjorde kvinder så lidt som 5 procent i Dansk Biografisk Leksikon – hvilket de stadig gør den dag i dag. Ved at lade det hidtil særskilte opslag indgå i det store nationalleksikon, er værket med til at skabe en mere kønsbalanceret historieskrivning.

Lex.dk mener, at det er vigtigt at kunne bidrage til et mere repræsentativt udvalg:

”Historien er fuld af inspirerende, kloge og stærke kvinder, der har ændret verden med deres ideer, forskning og overbevisninger og banet vejen for os andre. Kun alt for sjældent er de repræsenteret i opslagsværker. For lex.dk er det en stor glæde at kunne stille Dansk Kvindebiografisk Leksikon til rådighed for vores brugere,” siger Erik Henz Kjeldsen, redaktionschef for Lex.dk.