VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Nyt liv til ekspertkvinder

1.097 har en ph.d., og 41 hedder Mette. Ingen er astronauter men 5 er astronomer. Tilsammen ved de det meste om ledelse og landbrug, klima og krig, undervisning, kønssocialisering og omsorg.

KVINFOs Ekspertdatabase har lige siden 1995 samlet og listet kvindelige eksperter og gjort det med det formål at ”styrke kvinders offentlighedsprofil og at synliggøre kvinders viden, erfaring og ekspertise”.

I dag – den 6. juni 2023 – føres formålet videre i nye klæder, når databasen Diverse Eksperter åbner.

”Det er glædeligt og det gør mig faktisk også stolt, at andre viderefører det store stykke arbejde, som KVINFO begyndte for hele 28 år siden,” siger Henriette Laursen, der er dirketør i KVINFO.

Mætte behov

Diverse Eksperter har været undervejs i næsten to år. Personerne bag ønsker at bidrage til mere balanceret repræsentation.

”Vi satte os for at udvikle et arbejdsredskab, der skal bane vejen for fair repræsentation i medierne og mætte det voksende behov på redaktionerne for tilgang til mangfoldige kilder”, lyder de tre hovedkræfter, Josefine Volqvartz, Lisbeth Odgaard Damm og Maria Anker Andersen.

Den første database med kvindelige eksperter blev åbnet af KVINFO. Det var i 1995 og under navnet Kvinder på linjen.

Det skete samme år, som KVINFO lancerede sin første hjemmeside og begyndte i stadig højere grad at samle og dele viden digitalt.

Knap ti år senere, i 2004, skiftede den navn til KVINFOs Ekspertdatabase og blev over årene kraftigt udvidet, sådan at den kom helt op på at liste 1.111 eksperter på alle samfundets vidensområder.

Giver stafetten videre

På KVINFOs hjemmeside har ekspertdatabasen de seneste år levet et stille liv, da der ikke har været økonomi til at vedligeholde eller udvide den.

”Nu er det nye initiativ i luften, og så giver vi stafetten videre og lukker vores egen database,” siger KVINFOs direktør, Henriette Laursen.

Du finder den nye database, Diverse Eksperter, på dette link.

Du kan læse om KVINFOs historie på dette link.