VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

16 Days: Afskaf vold mod kvinder

I dag begynder 16 Days-kampagnen, som sætter spot på at forebygge og stoppe vold mod kvinder og piger. Den vold er den mest udbredte menneskerettighedskrænkelse på verdensplan. En ud af tre kvinder oplever vold i løbet at sin levetid, og FN betegner vold mod kvinder som en pandemi.⁠

16 Days-kampagnen løber hvert år i hele verden fra den 25. november, som er den internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder, til den 10. december, som er den internationale dag for menneskerettigheder.

Kønsbaseret vold

Vold findes i mange former og nogle af dem rammer særligt kvinder. COVID-19-pandemien, konflikter og klimaforandringer har forværret risiciene for denne type vold og skabt nye trusler, hvilket forstærker kvinders og pigers sårbarhed.⁠

Vold mod kvinder og piger hindrer fred og stabilitet i familier og lokalsamfund. Det udløser desuden omkostninger for samfundet til sundhedspleje, uddannelse, social beskyttelse, retfærdighed og produktivitet, hvilket i sidste ende forhindrer økonomier i at opnå deres fulde potentiale.⁠

⁠Ingen undskyldninger

I år er temaet for 16 days #NoExcuse: Der er ingen undskyldning for at lade være med at bruge penge på problemet inklusiv investere i forebyggelse.⁠

Det kan man se på som et etisk spørgsmål. Eller at verden bliver sikrere på den måde. Eller økonomisk: Vold er dyrt – ikke bare for den voldsramte men også for hele samfundet.⁠