Commission on the Status of Women (CSW) er det årlige møde i FN’s Kvindekommission. I 2024 forløb mødedagene fra 11.-22. marts, og årets tema var et opgør med fattigdom og finansiering af ligestilling.
Hele Rigsfællesskabet var i år repræsenteret på CSW – med repræsentanter fra Grønland og Færøerne, der både havde sendt ministeren med ansvar for ligestilling og alle kvindelige medlemmer af Lagtinget.
En rekordstor dansk delegation var også til stede, med repræsentanter fra KVINFO og en række civilsamfundsorganisationer, herunder FN-forbundet, Kvinderådet, Sex og Samfund og Wo-Mi Women Migrants.
ALLE LANDE SKAL BLIVE ENIGE
Hvert år under CSW forhandler alle FN-medlemslande om årets tema og om et såkaldt slutdokument. Formålet at skabe enighed om de vigtigste prioriteter for det globale ligestillingsarbejde inden for årets tema. Det kaldes agreed conclusions.
Aftalen kom, efter maratonforhandlinger, i hus den 22. marts.
I slutdokumentet finder man blandt andet en forpligtigelse til at integrere kønsperspektiver i finansieringen af udviklingsmål, implementere økonomiske og sociale politikker, der tilgodeser kvinder og piger, samt fremme nye udviklingsstrategier rettet mod bæredygtige økonomier og samfund. Landene blev også enige om at rette fokus på at involvere og finansiere kvinderettighedsorganisationer, hvilket er i tråd med den generelle trend om at styrke den såkaldte lokalisering i udviklingsarbejdet.
GLOBAL ØKONOMISK ULIGHED
Da temaet for i år var bekæmpelse af fattigdom og finansiering af ligestilling, blev diskussionerne en del af en større politisk debat om global økonomisk ulighed, der rækker langt ud over CSW.
Blandt andet fyldte den nuværende situation i Israel/Palæstina meget – både inde i salene som tema i parallelle events og uden for FN-bygningen, hvor der var flere demonstrationer i solidaritet med ofrene i Gaza.
Sideløbende med CSW samledes en lang række feministiske organisationer og aktivister fra hele verden også i New York til det så kaldte NGO Forum, for at råbe politikere og embedsfolk i FN og FN’s medlemslande op.
HOLD REGERINGER FAST PÅ DERES LØFTER
Både KVINFO og flere af vores samarbejdspartnere var som allerede nævnt til stede under CSW, og flere af vores partnere stod for spændende og lærerige events.
Center for Egyptian Women’s Legal Assistance (CEWLA) holdt et parallelevent om sociale sikkerhedsnet og de, der falder igennem dem. Til dette event fortalte KVINFOs seniorprogramrådgiver om situationen i Danmark, hvor migrantkvinder oftere end gennemsnittet fastholdes i fattigdom.
En anden af KVINFOs partnere, Women Information Center Georgia, holdt et parallelevent om ligestilling og kvinders meningsfulde politiske deltagelse i Georgien.
Seniorprogramrådgiveren siger om årets CSW: ”CSW er en fantastisk mulighed at møde og høre både ministre og ambassadører, aktivister og eksperter med ny viden og diskussioner, der fører kønsdagsorden fremad. Vi har knyttet flere nye kontakter, som bliver nyttige i vores arbejde.”
Hun understreger, at vi frem mod næste års konference skal holde skarpt øje med implementeringen af konklusionerne fra slutdokumentet – for at sikre at regeringer afsætter de nødvendige penge for at bekæmpe den fattigdom, der fastholder kvinder i sårbare situationer på tværs af alle kontinenter.