Had mod transkønnede artikel
Karollyne Videira Hubert, Unsplash
VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Had mod transkønnede afføder kampagne før EU-valg

I marts lancerede den europæiske LGBTI-paraplyorganisation, ILGA-Europe, kampagnen Come Out 4 Europe.

Med kampagnen opfordrer ILGA-Europe kandidaterne ved valget til
Europaparlamentet i juni
til at vise støtte til LGBTI-personer; samt fortælle, hvordan den pågældende kandidat vil fremme LGBTI-rettigheder, hvis vedkommende bliver valgt til Europaparlamentet.

Annual Review of the Human Rights Situation of LGBTI People in Europe and Central Asia

Rapporten fortæller om hadefuld tale fra politikere i 32 europæiske lande, heraf 21 EU-medlemslande.

Hadefuld tale defineres af ILGA-Europe som offentlige udtalelser, som spreder, tilskynder eller retfærdiggør had, diskrimination og fjendtlighed imod minoriteter.

Klik her for at læse rapporten.

Polarisering og vold mod især transkønnede

Kampagnen kommer i forlængelse af ILGA-Europes årlige rapport om tilstanden for menneskerettigheder blandt lesbiske, bøsser, biseksuelle, transkønnede og interkønnede i Europa og Centralasien.

Rapporten blev offentliggjort 29. februar 2024 og påviser en klar stigning i hadefulde politiske udmeldinger rettet mod LGBTI-personer og især mod transkønnede.

”Det er i det klima, at europaparlamentsvalget finder sted i juni. Den offentlige debat er blevet mere polariseret og voldelig, især mod transkønnede, og LGBTI-samfundet har oplevet den største og mest barske vold i årtier, på tværs af Europa,” siger Katrin Hugendubel, advocacy director i ILGA-Europe.

Når politikere spreder had og foreslår lovgivning rettet imod LGBTI-personer, er det ifølge ILGA-Europe med til at påvirke selvmordsrater og mental mistrivsel blandt især unge LGBTI’ere.

Hård tone i Danmark

Som land klarer Danmark sig som et af de bedste i ILGA-Europes Rainbow Index, der blandt andet måler på lovgivning og LGBTI-rettigheder. På ranglisten er Danmark nummer fem ud af 48 lande – kun overgået af Malta, Island, Belgien og Spanien.

Men Danmark er også et af de lande, som har registreret en væsentlig stigning i antallet af hadforbrydelser mod LGBTI-personer. Den ny rapport fra ILGA-Europe fremhæver også Danmark som et af de lande, hvor især transkønnede er udsat for hadefuld tale.

”Anti-trans- og anti-gender-diskursen er intensiveret, specielt mens en nedsættelse af aldersgrænsen for juridisk kønsskifte blev debatteret af parlamentet,” skriver ILGA-Europe i den del af rapporten, som omhandler Danmark.

Sågar dødstrusler og pædofilianklager er nævnt i ILGA-Europes rapport, med henvisning til en ophedet debat om et dragshow på Frederiksberg Hovedbibliotek. ILGA-Europe fremhæver, at flere politikere bidrog med hadefulde kommentarer i denne debat.

Disse kandidater har skrevet under

I skrivende stund (27. maj 2024) havde 22 af de kandidater, som opstiller i Danmark, skrevet under på kampagnen.

Blandt de 22 kandidater, som har underskrevet, opstiller ni for Radikale, seks for SF, seks for Enhedslisten og en for Socialdemokratiet.

Klik her for at se en oversigt over de kandidater i Danmark, som har underskrevet kampagnen.