En ny opgørelse viser, at 66 procent er kommet i job eller uddannelse med et forløb i KVINFOs Mentornetværk.
KVINFOs Mentornetværk har eksisteret siden 2002 og har siden 2021 støttet kvinder med flygtninge- og indvandrerbaggrund, som bor i udsatte boligområder og har vanskeligt ved at få job i Danmark.
De fleste kvinder har baggrund i de såkaldte MENAPT-lande. MENAPT er en sammenbetegnelse for en række mellemøstlige og nordafrikanske lande samt Pakistan, Afghanistan og Tyrkiet.
Når KVINFOs Mentornetværk især fokuserer på disse kvinder, er årsagen, at kvinder fra disse lande statistisk set har den laveste beskæftigelsesfrekvens i Danmark, med 53 procent i februar 2024. Dette er dog en væsentlig fremgang, idet disse kvinders beskæftigelse er steget med 18 procentpoint siden 2015.
KVINFOs Mentornetværk
I 2024 arbejder KVINFOs Mentornetværk i syv udsatte boligområder i København, Aarhus, Slagelse og Svendborg.
De fleste kommer styrket videre
Siden 2021, hvor KVINFOs Mentornetværk blev målrettet denne gruppe af kvinder, har Mentornetværket startet 372 forløb.
Blandt de afsluttede og færdigevaluerede mentorforløb viser en opgørelse fra august 2024, at 31 procent er kommet i job og 35 procent i uddannelse. Derudover er 9 procent kommet i enten virksomhedspraktik eller løntilskud.
Blandt andre gode resultater viser en opgørelse med tal fra 2022 og 2023, at 67 procent følte sig mere motiveret til at komme i arbejde efter mentorforløbet. Og 65 procent oplevede, at de var blevet bedre til dansk under mentorforløbet.
Frivillige mentorer er nøglen til succes
Alle mentorer arbejder på ulønnet basis og hjælper deres mentee med barrierer som manglende sprogkundskaber, manglende netværk og manglende tro på egne evner.
”Til gængæld lærer mentorerne meget om deres mentees lande og kulturer. Flere af vores mentorer fortæller, at det giver en stor personlig glæde at hjælpe mentees med at komme i job eller uddannelse, blive bedre til dansk, og få mere viden om dansk arbejdskultur,” siger Camilla Jørgensen, der er projektleder for KVINFOs Mentornetværk i Slagelse.
Netop den frivillige tilgang fungerer som et godt supplement til de offentlige beskæftigelsesindsatser. Med en frivillig mentor får den kvindelige mentee en relation til en anden kvinde, som er uden magtforskel og med mere ligeværdighed. Mentor og mentee kan dermed fokusere på at overvinde de barrierer, som den enkelte mentee har for at komme ind på det danske arbejdsmarked.