Georgien Kønformation cases-2-Artiklen
Foto: Denis Arslanbekov/Unsplash
VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Kvindeorganisationer kæmper for ligestilling i Georgien 

Med støtte fra KVINFO bekæmper kvindeorganisationer i Georgien kønsulighed gennem systemiske reformer, juridisk bistand og mobilisering på græsrodsniveau. 

Tre kvindeorganisationer i Georgien kæmper med dybt forankrede patriarkalske normer og trusler om lovmæssige stramninger, herunder den såkaldte ”Lov om Udenlandske Agenter”. 

I samarbejde med KVINFO kæmper disse tre organisationer – Women’s Information Center (WIC), Women’s Fund in Georgia (WFG) og Sapari – for ligestilling og for at skabe en fremtid, hvor kvinder har de nødvendige værktøjer, ressourcer og støtte. 

En nylig undersøgelse, bestilt af KVINFO, kaster lys over, hvordan organisationerne arbejder, og hvilke udfordringer de står overfor i deres kamp for ligestilling mellem kønnene. 

Organisationernes samlede indsats spænder over en bred vifte af initiativer, fra juridisk empowerment og økonomisk uafhængighed til offentlig opmærksomhed og mobilisering på græsrodsniveau. 

De arbejder hver på deres måde for at nedbryde de sociale og strukturelle barrierer, der hæmmer kvinders muligheder. 

Bekæmpelse af systemiske barrierer: Women’s Information Center

KVINFO-undersøgelsen viser, hvordan Women’s Information Center (WIC) har været afgørende i at skabe lokal styring, som tager kønsspørgsmål med i overvejelserne. 

I landkommuner som Keda, Zugdidi og Bolnisi, hvor traditionelle kønsroller ofte dominerer, har WIC arbejdet på at skabe bæredygtige mekanismer for ligestilling mellem kønnene. Deres projekter fokuserer på at opbygge institutionelle rammer som kommunale råd for kønsligestilling, som er vigtige for at integrere kønsspørgsmål i lokal styring. 

WIC’s tilgang går ud over bureaukratiske ændringer. Det handler også om at styrke lokale kvinder til at være aktive deltagere i deres samfund. Ved at træne kvinder i at kæmpe for deres rettigheder og skabe platforme, hvor deres stemmer kan blive hørt, har WIC ikke kun hjulpet disse kvinder med at opnå selvtillid, men også påvirket deres lokalsamfund. 

For eksempel lykkedes det kvinder i landsbyen Chorchana at lobbye for forbedringer af infrastrukturen, fra bedre veje til nye offentlige rum som biblioteker og danseklubber. Dette illustrerer, hvordan WIC’s græsrodsarbejde fremmer langsigtede, systemiske forandringer. 

Mens Women’s Information Center har gjort fremskridt med at fremme kønssensitiv styring, står organisationen fortsat over for dybt indgroede patriarkalske holdninger på lokalt niveau. 

Modstand mod forandring, især i landdistrikterne, forsinker ofte implementeringen af kønsfokuserede politikker. Nogle lokale myndigheder er tilbageholdende med at omfavne ligestillingsrammer, da de betragter dem som unødvendige eller fremmede koncepter. 

Den daglige kamp mod traditionelle syn på kønsroller er fortsat en betydelig udfordring for WIC’s mission, for eksempel ved at øge opmærksomheden og gennemføre kampagner, der specifikt omhandler kønsstereotyper og normer.

Forstærkning af marginaliserede stemmer: Women’s Fund in Georgia 

En nøglekomponent i kampen for ligestilling i Georgien er fokus på lige økonomiske rettigheder – et område hvor Women’s Fund (WFG) i Georgien har skabt betydelige fremskridt. 

WFG’s indsats er forankret i intersektionel feminisme, og deres bevillingsstrategi afspejler en forpligtelse til at løfte de mest marginaliserede stemmer – landkvinder, enlige mødre, arbejdere i den uformelle økonomi og mennesker, der står over for krydsende diskriminationer såsom køn, socioøkonomisk status, geografi, handicap, alder, religion, seksualitet og etnicitet. 

Fonden styrker græsrodsorganisationer i at tackle arbejdsrettigheder og diskrimination på arbejdspladsen, som ofte bliver overset, men er afgørende elementer i ligestilling. 

WFG’s initiativer ændrer liv på håndgribelige måder. I et bjergrigt område af Adjara lærte kvinder, der ikke var klar over deres ret til barselsorlov, gennem WFG’s programmer at kæmpe for sig selv. Disse kvinder kræver nu ikke kun retfærdig behandling, men spreder også denne nyvundne viden i deres lokalsamfund. 

WFG’s arbejde eksemplificerer, hvordan økonomisk empowerment kan drive bredere sociale forandringer ved at give kvinder værktøjerne til at udfordre indgroede normer og kræve ligestilling i rum, hvor de traditionelt er blevet marginaliseret.   

Økonomisk uafhængighed og frihed for vold: Sapari 

Fokus på økonomisk retfærdighed genfindes hos Sapari – en organisation, der har stået i forreste linje i bekæmpelsen af kønsbaseret vold, med særlig vægt på økonomisk vold. Økonomisk vold er en form for misbrug, der ofte er skjult, men udbredt. 

Økonomisk afhængighed fastholder ofte kvinder i voldelige forhold. Det er et problem, som Saparis juridiske bistand og offentlige oplysningskampagner kaster lys over. Deres arbejde har hjulpet hundredvis af kvinder med at opnå økonomisk uafhængighed gennem underholdsbidrag og ejendomsretssager. 

Selv om Sapari har haft succes med at bringe opmærksomhed på problemet, er der mange kvinder, der stadig ikke anerkender økonomisk afhængighed som en form for kontrol og misbrug. 

Juridiske smuthuller og et langsommeligt retssystem komplicerer yderligere sager om underholdsbidrag og ejendomsret, hvilket efterlader mange kvinder i langvarige juridiske kampe. 

Desuden møder Saparis oplysningsindsats ofte modstand fra samfund, der enten er uvidende om eller uvillige til at anerkende alvoren af kønsbaseret vold, især i dens økonomiske form.

En flerdimensional respons på en flerdimensional udfordring

De tre organisationer er fælles om deres engagement i ligestilling – og at ligestilling ikke blot opnås gennem juridiske reformer, men også gennem empowerment af kvinder på alle niveauer i samfundet.  

Ved at fokusere både på de individuelle og systemiske dimensioner af kønsulighed og kønsbaseret vold skaber de en flerdimensional respons på de udfordringer, georgiske kvinder står overfor i dag: 

Women’s Information Center bygger fundamentet for kønssensitiv styring og sikrer, at kvinders behov og rettigheder tages i betragtning i lokal budgettering og beslutningstagning. 

Women’s Fund in Georgia forstærker stemmer fra samfundets marginaliserede og giver kvinder ressourcer til at kæmpe for deres arbejdsrettigheder. 

Sapari tackler det ofte oversete problem med økonomisk vold og yder juridisk støtte, der styrker kvinder i at tage kontrol over deres liv.

Robust når lovændringer truer 

Sammen fremmer disse organisationer modstandsdygtighed og forandring i hele Georgien. De fremskridt, de har opnået indtil videre, er bemærkelsesværdige, især i et politisk klima, der bliver stadig mere fjendtligt over for civilsamfundet generelt og ligestilling i særdeleshed.  

Organisationernes arbejde er dog langt fra færdigt. 

Vedtagelsen af “Lov om Udenlandske Agenter” i juni 2024, som mange ser som et direkte angreb på demokratiet og folks ret til at organisere sig og ytre sig om uretfærdigheder, udgør en betydelig trussel mod fremtiden for kvinders rettighedsarbejde i landet. 

Denne lov kræver, at NGO’er og medieorganisationer, der modtager udenlandsk finansiering, registrerer sig som “udenlandske agenter”. Det kan underminere civilsamfundsorganisationer som WIC, WFG og Sapari. Organisationerne – sammen med utallige andre civilsamfundsorganisationer, sociale bevægelser og aktivister – står fast i deres mission og erkender, at kampen for ligestilling i Georgien aldrig har været mere presserende. 

I et samfund, hvor de politiske vinde går imod ligestilling, indgyder det håb, at de tre kvindeledede organisationer fremstår stærke. De reagerer ikke blot på nutidens udfordringer, men bygger fundamentet for en mere retfærdig og lige fremtid. En fremtid, hvor kønsligestilling ikke kun er nedfældet i loven, men også udleves i de daglige erfaringer for alle georgiske kvinder.