Økonomisk vold-3-Artiklen
Foto: Mathieu Turle, Unsplash
VELKOMMEN TIL webmagasinet KØNFORMATION. HER FINDER DU debatter, tanker, INTERVIEWS OG ANALYSER, OM KØN OG LIGESTILLING.

Georgien: Udbredt økonomisk vold mod kvinder 

At undersøge udbredelsen af økonomisk vold er en sensitiv affære. For blot at spørge en kvinde, om hun er udsat for den voldsform, kan bringe hende i fare, hvis voldsudøveren hører samtalen, eller sågar bare har mistanke om, at kvinden fortæller andre om volden.

Organisation Sapari, som KVINFO samarbejder med i Georgien, har dog formået at lave netop sådan en undersøgelse. Det er gjort med skyldig hensyntagen til kvindernes sikkerhed: alle interviews er gennemført med kun interviewpersonen og forskerne til stede i rummet.

Resultaterne af undersøgelsen peger på, at volden er ganske udbredt. For eksempel:

  • 18 procent mener, det er i orden, at manden kontrollerer hele familiens indkomst
  • 27 procent mener, at manden er familiens overhoved og som sådan har ansvar for at sørge for familiens økonomi

Lang vej til ligestilling i Georgien

EU kræver reformer i Georgien, før landet kan blive optaget i unionen. Samtidig advares der mod udbredt polarisering også i forhold til køn og ligestilling.

Få hele ligestillingsperspektivet her.

Et uklart forhold til økonomi

Samtidig viser Saparis undersøgelse, at en betydelig andel af georgiske kvinder – 40 procent – ikke kan svare hverken ja eller nej til, om de er udsat for økonomisk vold.

”Disse respondenter har tilsyneladende et uklart forhold til økonomi. De mener for eksempel ikke, at det er et økonomisk spørgsmål, hvis man ikke har et arbejde”, siger Baia Pataraia, direktør i Sapari.

”Det er interessant, for i mange tilfælde har de samme respondenter oplevet, at det er deres mand, som har ønsket, at de har skulle holde op med at arbejde – eller ligefrem tvunget dem til at stoppe”, siger hun.

Kontrol og udnyttelse

Undersøgelsen definerer økonomisk vold som handlinger, der begrænser, kontrollerer og udnytter kvinders økonomiske ressourcer og potentiale.

Den beskæftiger sig med både vold, som finder sted i et parforhold, og med økonomisk vold, som finder sted efter et brud eller en skilsmisse. Den viser, at halvdelen af respondenterne har oplevet at blive afpresset af deres tidligere partner med henblik på at fratage dem deres økonomiske selvstændighed.

Undersøgelsen blev udført af Sapari i 2023 i de to georgiske regioner Kakheti og Adjara. KVINFO har støttet den økonomisk.

 

 

KVINFOs arbejde med Sapari og andre georgiske ligestillingsorganisationer er finansieret af Udenrigsministeriets Naboskabsprogram.